/ THE TALE OF THE YELLOW HOUSE

THE TALE OF THE YELLOW HOUSE

with No Comments
© Christian Lang

During the summer 2009, Linz celebrated its year as a European Capital of Culture, with a bright yellow temporary landmark. The ”Bellevue” temporary cultural center was built on a spot visible from far away: a new park atop of the tunneled expressway, which used to separate two housing districts in the city’s south.

This yellow creature – an archetype of a house –­ served as a shelter for local culture between June and September 2009.  It hosted a number of different programs: a stage for daily events with free entrance, working spaces, cafe, library, cinema, guest artists’ residence – and a bike shop. Although a big success, Bellevue saw its end in the middle of September. On its last day, a big public picnic was organized, with views over the highway and the park.

After its demolition, the parts of this temporary building are now being recycled and reused. A great picture gallery still honors the memory of Bellevue, at its official website.