/ / THE BLUE FENCE PROJECT

THE BLUE FENCE PROJECT

with No Comments
© StudioSuperniche

I found this project at dezeen.com, one of my favourite architecture blogs. A London design students’ group StudioSuperniche is designing an “Olympic Legacy Toolkit”, a set of temporary structures made of the blue plywood fence that has surrounded the London 2012 Olympic Games’ site since its construction began in 2006. The fence is now being displaced with wire mesh and StudioSuperniche has tackled the opportunity.

The structures will be designed to facilitate local occupation of the site after the Olympic Games have finished – in order to activate the vacant plots and allow communities to reclaim the vast empty landscape as their own. In Superniche’s words, the toolkit will be “a provisional set of tools to stimulate an evolutionary model of local participatory development”.

The blue plywood objects are inspired by activities and user groups displaced from the area by the Olympics development: from bird-watchers to market stall-holders, allotment keepers to model boaters.

As a launch of the project, the first of the structures, a two-storey bird hide and wall of nesting boxes, will be exhibited at the International Architecture Biennale Rotterdam, 26 September to 13 December.

© StudioSuperniche